På årets Dyrskun er det fokus på brunost hele helga. Du kan få vite mer om brunostens historie og utvikling, gå på brunostutstilling, smake mange ulike typer brunost, selvsagt inkludert Heilfeit brun geitost fra Stordalen Gardsbruk.
Hver dag fra kl. 9 er det brunostutstilling i Sterke Nils-tunet med smaksprøver, primsleik, quiz og kåring av publikumsfavoritt.
Få med deg foredrag om Brunost – den unike, nasjonale osteskatten vår, og hør Barbro Stordalen fra Stordalen Gardsbruk fortelle om brunosten og seterlivet.
Foredraget to ganger hver dag, fredag, lørdag og søndag:
11:00 – 11:45 (fredag, lørdag og søndag), 17.00-17.45 (fredag), 18-18.45 (lørdag), 16-16.45 (søndag)
Du møter Marita, Barbro og deres gode medhjelpere fra Stordalen Gardsbruk på stand 40 hele helga. Du får kjøpt produktene både i Ystebui og i lokalmatteltet.
Dyrskun skriver følgende på sine nettsider om brunost-arrangementene:
“Er du nysgjerrig på brunostens historie og utvikling, og har du lyst til å smake på brunostkaramellar og andre godsaker av brunost?
Så kom og besøk oss i Høyløa på Sterke Nils tunet på Dyrsku’n
Annechen Bahr Bugge vil snakke om «Brunost – den unike, nasjonale osteskatten vår. Osten har blitt laga i Noreg i uminnelege tider. Ei viktig historisk hending for utviklinga av brunosten kan settast i forbindelse med Gudbrandsdalen på 1860-tallet. Budeia Anne Solbrå utvikla då ein ny, feitare primost. Denne var opphavet til dagens Gudbrandsdalsost.”
Dei siste åra har osten også blitt kjent utanfor landets grenser, etter at brunosten frå Stordalen Gardsbruk vant gull og supergull, og ble nummer to totalt i World Cheese Awards i Bergen i 2018. I tillegg fikk Stordalen Gardsbruk diplom i posten to måneder seinere med beskjed om at de var beste geiteprodukt på hele Word Cheese Award.
“Brunost er mykje bruka som pålegg på brødskiva eller knekkebrød – og på vaflar eller i lefser. Dei seinare åra har kokkar og andre matinteresserte eksperimentert og utforska nye og spennande bruksområde for brunosten.
Budeie Barbro Stordalen produserer verdas beste brunost, ho vil fortelje om brunosten og seterlivet i dag.
Her får du kulinariske smaksprøver av retter med brunost laga av Bondelagskokk Mette Julius Evensen.”
I tillegg vil det være mange mulighet for å smake og lære mer om brunosten og betydningen den har og har hatt:
Demonstrasjoner og smaking (I Fjoset og Ystebua) : Mjølking, separering, ysting, kinning, koking av brunost og smak av primsleik
Utstilling med smaksprøver (Sterke Nils-tunet): Utstilling av mangfald av brunostar med smaksprøver i Tradisjonsost-bua
Brunosten historie (Sterke Nils-tunet): fotoutstilling/film
Kulinariske småmenyar med brunost (kl. 10-18)