Fiskelykke i Flesberg

I Flesberg er det mange fiskemuligheter, både enkelt tilgjengelig med bil og langt inne på fjellet. Her kan du fiske gjedde i Numedalslågen, ørret og abbor i fine vann, både på fjellet og i skogen.

Blefjell og Fagerfjell

Etter nitidig arbeid med kultivering av vannene på Blefjell og Fargerfjell har området gått fra å være nesten fisketomt til å bli et eldorado for sportsfiskere. Her er det fiskevann med bilvei nesten helt fram og høyfjellsvann det tar flere timer å rusle til.

Fiskeforeningene i Flesberg

I Flesberg er det mange fiskemuligheter og flotte fiskevann både på Blefjell, Holtefjell og i Løvnesvannet og Vatnebrynvannet. Du kan også prøve fiskelykken i Lyngdalsvassdraget og Numedalslågen. Det legges ned et nitidig arbeid og mange dugnadstimer for å overvåke og kultuivere fiskebestanden i mange av vannene. Inntektene fra salg av fiskekort er viktig for å finansiere dette arbeidet.

  • Prøv fiskelykken etter abbor og ørret i Løvnesvannet. Vannet ligger idyllisk til på på Greenskogen, på grensen mellom Flesberg og Sigdal.

    Løvnesvannet er populært både for isfiske om vinteren og om sommeren.

    Du kan kjøpe fiskekort på inatur.no

  • Området dekker Lyngdalselva fra Lågen til Vatnebrynvannet, hele Vatnebrynvannet og et godt stykke nordover langs vestsiden av elva fra Strandevannet. ( se kart )

    Fiskområdet dekker ikke Mjovannet.

    Det er letteste å få ørret og abbor, er nok de fiskeslagene det er lettest å få på kroken, men det finnes også røye og karusse i Vatnebrynvannet.

    I området nederst mot Numedalslågen er det også mulig å få gjedde.

    Rundt Vatnebrynvannet finnes mange idylliske plasser for friluftsliv, bading og fiske.

    Du kan kjøpe fiskekort på inatur.no

  • I Gjølmevatnet og Mjovatnet er det godt ørret- og abborfiske.

    Du kan kjøpe fiskekort på inatur.no

  • I Numedalslågen kan du fiske etter ørret, gjedde, sik, abbor fra kommunegrensen Flesberg / Kongsberg ved Pikerfoss til kommunegrensen Flesberg / Rollag sør for Djupdal.

    Fiskekortet gir rett til fiske med én stang fra land eller båt i perioden 15. november til 15. september.

    Kjøp fiskekort på inatur.no

  • På Flesbergsiden av Holtefjell kan du fiske i 34 små og litt større tjern i et flott skogsterreng.

    Det er øret av fin kvalitet i de fleste vannene. Det bli satt ut ørret jevnlig som ikke har ørret eller som for dårlig reproduksjon.

  • For sportsfiskeren kan Blefjell by på noe for enhver smak, alt fra idylliske skogstjern med bilvei nesten helt fram til vann i høyfjellet hvor du må regne en 3 timers gangtid før du kan starte fiske.

    Du finner sprelsk ørret i krystallklare høyfjellsvann, elver og stryk. Her kan du også finne de virkelige storfiskene. De er der, det er bare opp til deg å finne dem.

    Du kan lese mer og kjøpe fiskekort på inatur.

  • Søre Blefjell kan tilby et spennende og varierende utvalg fiskevann, lokalisert både fjernt og nært, på snaufjellet, i skogen og nær bebyggelse.

    Med fiskekort på Søre Blefjell kan du fiske i nærmere 20 vann. Det legges ned en stor dugnadsinnsats med mange ulike fiskekultiveringstiltak for å sike godt fiske.

    Du kan lese mer om fiskemulghetene på Søre Blefjell og kjøpe fiskekort på inatur.

På fisketur for første gang?

Da bør du stikke innom Friluftsbua og få fisketips og gode råd. Daglig leder i Friluftsbua, Ola Fosshaug (bildet) har satt sammen grunnpakke som egner seg godt for nybegynnere som vil fiske i Flesberg og på Blefjell.

Friluftsbua ligger i Lampeland og har åpent alle dager inkludert søndager.

Friluftsbuas grunnpakke for fiske i Flesberg og Blefjell

Det er lurt å velge en lett fiskestang, som er enkel å feste på sekken, samtidig som den har riktig lengde og aksjon til fiske i innlandsvann. Du kan bruke både meitemark, spinner, sluk og flue. Det er lurt å prøve seg frem. Dersom du ikke har fisket mye tidligere, kan du senke skuldrene. Ola har valgt ut sine favoritter når han fisker i dette området.

Grunnpakke

Fiskestang med snelle og sene

2 ulike spinnere

1 sluk

1 markdupp med krok og blysøkke

1 boks meitemark*

Pakkepris: 1250,-

*Friluftsbua etterstreber å ha meitemark hele sesongen fra mai til høstferien

Stor utvalg i fiskeutstyr

Friluftsbua har bredt utvalg av utstyr til fiske og friluftsliv både i butikken på Lampeland og i nettbutikken. Her får du kjøpt fiskesett, stenger, sneller, sluk, spinnere, woblere, dupper, lodd, fiskesene, fiskevesker, håver og mye annet utstyr til isfiske, fluefiske, tur og friluftsliv.

Lei utstyr hos Friluftsbua

Friluftsbua leier ut utstyr til friluftsliv, slik at du slipper å kjøpe. Her kan du få leid kajakk og packraft, bæremeis, telt, elsykler og truger. Visste du at mange bruker truger også om sommeren når de fisker i vann der det er mye myr? Det kan du lese mer om i fisketipsene fra en storfisker på Blefjell.

Fiske på Søre Blefjell

Med fiskekort på Søre Blefjell kan du fiske i 19 ulike fiskevann fra 15. mai til 15. september. De fleste vannene har gode muligheter for å få sprelsk ørret på kroken. Fiskestammene tas godt vare på gjennom kalking, fiskeutsetting, overvåking av vannkvalitet og fiskebestand, og andre fiskekultiveringstiltak.

Fiskespørsmål og svar

  • Fiskekort på Søre Blefjell er gyldig i perioden 15. mai til 15. september og gjelder fiske med stng fra land.

    Fiske på isen med håndsnøre fra 16. november til 1. mai.

  • Ørret og abbor

  • Båtvatnet, Holmevatnet, Kjørkjevatnet, Skjentjenn, Korslivatnet, Rundevatnet, Andevatnet, Steggevatnet, Hønevatnet, Langevatnet østre, Langevatnet vestre, Krokvatnet, Strutvatnet, Sjuvasstjenn, Størdokka, Gampedalen, Sandtjenn søre, Sandtjenn nordre og Beinsvatnet.

  • Du kan kjøpe fiskekort på inatur. Her kan du velge mellom døgnkort, weekendkort, ukekort, årskort og sesongkort

Turtips til fisketurer på Søre Blefjell

Fisketur til Skjenntjenn på Søre Blefjell

P

Enkel

6,5 km (1-2 timer)

+/- 111 høydemeter

Blestølen

Ørret og abbor

Øvre Skjentjenn, Midtre Skjentjenn og Nedre Skjentjenn er fine fiskevann med gode fiskemuligheter, som ligger som perler på en snor. Midtre og Nedre Skjentjenn har flotte rasteplasser med benker som er fine å fiske fra. Det er lurt å bevege seg rundt vannene for å teste mange ulike fiskeplasser.

Turbeskrivelse og praktisk informasjon

Parkering: Det er stor parkeringsplass ved Blestua

Turbeskrivelse: Fra Blestua følger du stien mot Solobua. Her er det godt tilrettelagt med klopper og flere fine rasteplasser langs løypa. Etter ca. 2,9 km (rett før Solobua) tar du til venstre mot Rendledammen. Etter kort tid kommer du i tur og orden til Øvre, Midtre og Nedre Skjenntjenn.

Fisketuren kan gjerne kombineres med en enkel topptur til Rendlenatten. Her får du nydelig utsikt i alle himmelretninger. Det er ca. 1,2 km ekstra.

Last ned gpx-fil

Stemningsbilder fra fisketur til Skjenntjennene

Tusen takk til Sander Huslende Alfredsen som har har vært på fisketur til Skjenntjenne og bidratt med bilder og fisketurbeskrivelse.

Fisketur til Huldrevatn og Lille Langvatn på Søre Blefjell

P

Enkel

7 km (2-3 timer)

+/- 156 høydemeter

Blestølen

Ørret

Langevatnet er blant de beste fiskevannene på Søre Blefjell, her er det gode muligheter for å få ørret opp mot 1 kg. Hønevatnet er et lettere tilgjengelig, og her er det også stor sjanse for å få ørret på kroken. Lille Langevatnet er et veldig populært fiskevann for barnefamilier fordi det er så lett tilgjengelige med fine bergknauser og flotte rasteplasser i vannkanten.

Turbeskrivelse og praktisk informasjon

Parkering: Det er stor parkeringsplass ved Blestua

Turbeskrivelse: Følge stien fra Blestua mot Strutåsen. På tur mot Strutåsen passerer man Hønevatnet som er godt tilrettelagt med benker. 300 meter før Strutåsen tar du til venstre på stien mot Kjerkesteinen. Denne stien følger Hønevatnet på vestsiden av vannet. Rett etter at du har passert Huldrebua, tar du til høyre og følger stien på sørsiden av Langevatnet frem til Gapahuken som ligger på en halvøy ut i Langevatnet. Turen går videre mot Kjerkesteinen og Huldrevatnet. Kjerkesteinen er et kjent landemerke på Blefjell der du kan søke ly under steinen hvis det er uvær. Har du med deg telt er det ypperlig å slå leir ved Huldrevatnet. På vei tilbake mot Blestua passerer du Lille Langevatnet som er mange barnefamiliers fiskefavoritt.

Last ned gpx-fil

Stemningsbilder fra fisketur til Hønevatnet, Langvatnet, Huldrevatnet og Lille Langevatnet

Tusen takk til Sander Huslende Alfredsen som har har vært på fisketur og bidratt med bilder og fisketurbeskrivelse.

Mye fin fisk på Fagerfjell

Erik Andersen har fått mye fisk og stor fisk på Blefjell i 25 år. Sjekk ut storfiskerens beste fisketips.

Fiske i Vatnebrynvatnet

Vatnebrynvatnet er et flott tilrettelagt friluftsområde med fine fiskeplasser. Her er det tilrettelagt med stier og utedo, badeplass og en stor, flott gapahuk, bålplasser, benker og bord. Området er universelt utformet og tilgjengelig med barnevogn og rullestol. Et ypperlig sted for nybegynnere og familier.

Fiskespørsmål og svar

  • Du kan fiske hele året i Vatnebrynvatnet og Lyngdalsvassdraget, både i isfiske om vinteren og med stang i barmarkssesongen.

  • Ørret, abbor, røye, sik og karpefisk.

    Ørret og Abbor er lettest å få på kroken. Alle tradisjonelle sportfiskemetoder bør gi resultater.

    Sik er krevende å få på kroken, men er du en habil fluefisker kan små sorte tørrfluer gi resultater. Bestanden av røye ser ut til å ha blitt redusert de siste årene. Det finnes også Karusse i vannet, de biter best på ved markfiske på bunnen og helst når det er mørke netter.

    I elvestrekningene i Lyngdalsvassdraget er det små ørret. I loner og kulper kan det stå "stekefisk". Der kan det også stå abbor. I nederste del av elva , ned mot Numedalslågen, er det også Gjedde.

  • Fiskekortet gjelder i Lyngdalselva fra Lågen til Vatnebrynvannet, i hele Vatnebrynvannet og et godt stykke nordover langs vestsiden av elva fra Strandevannet. Untatt fra fiskeområdet er Mjovannet på vestsiden og østsiden av elva som renner inn i Vatnebrynvannet. Se kart på inatur.

  • Du kan kjøpe fiskekort på inatur. Her kan du velge mellom døgnkort, 3-døgnskort, ukekort og årskort (sesongkortet gjelder hele året).

Tilrettelagt for fiske og friluftsliv på Vatnebrynvatnet

Flesberg kommune har lagt godt til rette for fiske og friluftsliv ved Vatnebrynvatnet. Her er det stor flott gapahuk, badeplass og flere fiskeplasser som passer ypperlig for en tur med barn. Tusen takk til Ola Fosshaug i Friluftsbua på Flesberg som har delt stemningsbilder fra fisketur med familien på Vatnebrynvatnet.

Fagerfjell på Blefjell

Tusen takk for bruk av de fine fiskebildene som Laila Listaul Bjerknes har tatt på fisketurer med sitt barnebarn.

Sandvatn

Parker på den store parkeringen på Fagerfjell, der er det merket sti rundt vannet. Mesteparten er opparbeidet til sykkelvei, men det mangler noe i den sydøstre delen.  Rundt vannet er det mange fine fiskeplasser, sittebenker og 2 gapahuker med bålplasser.  I vannet er det ørret av alle størrelser, sikkeret også dem som er over kiloen.  Fiske med mark, sluk, spinner, kastedobb m/flue eller fluestang. Sandvatn er et lett tilgjengelig vann (parkering rett ved) så det passer for alle som ikke vil gå så langt.

Fagerfjell rundt

I midtre og søndre Fagerfjelltjenna er det flott ørret å få. Fagerfjell rundt turen går midt mellom de to tjenna. Turen passer fint for dem som vil ha en litt lengere tur, 3 - 4 km en vei, hele runden er ca. 8 km. Parker på den store parkeringen på Fagerfjell og følger stien Fagerfjell rundt. Det er valgfritt om man går opp bak Høimyr camping eller følger veien forbi Skikroa. Det er flott tilrettelagt med bord og benker to forskjellige steder langs runden.   

Kroktjenn

Er trofevannet på Fagerfjell fordi her er det mulig å få den største fisken, fra 500 gr. og oppover. Er du heldig får du fin ørret på over 1 kg. Det er en fin tur opp til ca. 750 moh og flott fjellterreng, ca 5 km gange fra parkeringen på Fagerfjell. Følg Våtvanns runden til Femtentjern og merket sti derfra til Kroktjenn. Vannet er ikke så stort så man kan gå rundt hele vannet og det er mange fine og lett tilgjengelige fiskeplasser.

 

Fisketips fra Åge Arnesen

Åge Arnesen er en ivrig fisker på Fargerfjell og aktiv i styret til Blefjell Løypeforening. Han sier det enkleste er å begynne med mark, spinner eller sluk, hvis fisken er i “bett” har man da alle mulighetene til å få fisk. 

Jeg bruker imidlertid for det meste kastedobbe med flue oppheng, da er det mulig å fiske nær steiner og over grunner og man unngår å sitte fast i bunn og miste utstyr. Det vanskeligste og det mest spennende er å fisker med tørrflue, og for meg er det da naturlig å gå til vann som ligger litt lengre vekk fra hytteområdene og komme "ordentlig" ut i naturen. Noen ganger får man fisk og andre ganger hjelper det ikke uansett utstyr, men håpet om å få fisk og kanskje en stor en er spenningen som trigger en hver fisker.”

Fiskespørsmål og svar

  • Du kan fiske hele året.

  • Ørret og Abbor er lettest å få på kroken. Alle tradisjonelle sportfiskemetoder bør gi resultater.

  • Fiskekortet til Blefjell Fiskeforening gjelder for 17 vann i området ved Fagerfjell - Blåberg på Blefjell.; Våtvatnet, Sandvatnet, Mjovatnet, Hoppestadvatnet*, Holmevatnet*, Lislevatnet*, Djupvatnet*, Lauvhaugtjennet*, Djupedalstjennet, Solumsetertjennet*, Hølsetertjennet, Kroktjenn, Femtentjenn, Skjentjenna, Fagerfjelltjenna, Ljøsbuvatna, Langetjenn, Langevatnet (Storevatnet).Bjørvann, Eksund.

    Det er ørret i alle vann, vann merket * har også abbor.

    Se kart på inatur.

  • Du kan kjøpe fiskekort på inatur. Her kan du velge mellom døgnkort, 3-døgnskort, ukekort og årskort (sesongkortet gjelder hele året).

Gjeddefiske i Numedalslågen

Test ut gjeddefiske i Numedalslågen. Ingenting er som å få en skikkelig glupsk gjedde på kroken. Den kalles ikke Nordens krokodille uten grunn. Får du gjedde på kroken gjør en god innsats for fiskebestanden i lågen. Gjedda er så dominerende at det er vanskelig for andre arter å klare seg. Får du gjedde på mer en 7 kg er det bare å hive den ut i elva igjen, de store gjeddene spiser de små og gjør det lettere for ørreten å klare seg. Det er tett vegetasjon langs elvebredden langs Numedalslågen, men på Haugen Fritidspark er det ypperlig både å fiske fra land og å sette ut båt. Her er det tatt mange store gjedder tidligere, både fra land og fra båt.

Fiskespørsmål og svar

  • Du kan fiske i perioden 15. november til 15. september.

  • Gjedde, ørret, sik og abbor

  • Fiskekortet gjelder i Numedalslågen fra kommunegrensen Flesberg / Kongsberg ved Pikerfoss til kommunegrensen Flesberg / Rollag sør for Djupdal.

  • Du kan kjøpe fiskekort på inatur. Her kan du velge mellom dagskort, ukekort og sesongkort

Stemningsbilder fra fisketur Gjeddefiske i Numedalslågen

Tusen takk til Bjørnar Dokka som har tatt de fine bildene av sine barn under Lågen Gjeddefestival. Bjørnar bor rett ved Lågen i Flesberg og hele familien er glad i å fiske. Sjekk Bjørnars forslag til fiskeplasser for gjedde i Numedalslågen i kartet nedenfor.

Forslag til fiskeplasser for å få gjedde på kroken i Numedalslågen

Takk til Bjørnar Dokka for tips til 5 fine fiskeplasser for å få gjedde på kroken i Numedalslågen. Fiskeplassene er markert i kartet.

Alt utstyret du trenger til å fiske gjedde, får du kjøpt hos Friluftsbua i Lampeland sentrum.

Fiskekort får du kjøpt på inatur av Lågen Fiskeforening Flesberg.

Sov godt og nyt god mat i Flesberg

Skitt fiske!