Fjellruta SvingOm

Fjellruta går over to vakre fjelloverganger, Imingfjell og Vegglifjell, langs Tessungåi, Numedalslågen og Uvdalsåe og gjennom vakre kulturlandskap i Tinn Austbygd, Nore og Uvdal.

I Numedal og Tinn bærer fortiden deg på gullstol over fjellet og gjennom det idylliske kulturlandskapet. Her sykler forbi tidlige tiders dyregraver og fangsthistorie, stavkirker og middelalderbygninger, jernbanehistorie og nydelig kulturlandskap og landbrukshistorie.

Krevende (1-3 dager)

124 km

+ 2 048 høydemeter

Kart og gpx-fil nederst på siden

Sjekk oversikt over syklistvennlige tjenester og tilbud under hver etappe, kart og gpx-fil for hele turen finner du nederst på siden.

Turbeskrivelse og praktiske tips

  • Turbeskrivelsen starter og stopper på Camp Uvdal i Uvdal, men ruta kan selvsagt startes og avsluttes hvor som helst på runden.

    Det er mulig å ta Brakars buss 420 fra Kongsberg stasjon eller Geilo til Camp Uvdal eller et annet startsted i Numedal.

  • Friluftsbua i Lampeland sentrum har alt du trenger av turutstyr og klær til friluftsliv. De leier også ut el-sykler som er et ypperlig alternativ når du skal gyve løs på alle høydemetrene langs denne ruta.

  • Uvdal: Camp Uvdal

    Imingfjell: Imingfjell Turistheim (NB! Imingfjell Turistheim har bgrensede åpningstider utenom skoleferien om sommeren)

    Tinn Austbygde: Sandviken Camping

    Skivredalen: Håvardsrud Seterliv

    Veggli: Veggli Vertshus

    Nore: Norefjord stasjon

    Rødberg: Rødberg Hotell

  • Sykkelturen er 124 km og 2049 høydemeter. Ruten er delvis på grus og mest på asfalt. Det er grusvei siste del av oppkjøringen til Vegglifjell gjennom Skirvedalen og hele veien til Nore, samt på deler av Vestsidevegen i Uvdal, ellers er det asfalt. Turen er oppdelt i 6 etapper i beskrivelsen nedenfor, men her er det bare å avpasse turen etter hvor mye du vil oppleve underveis. Kart, gpx-fil og høydeprofil nederst finner du nederst på denne siden).

  • Det er handlemuligheter i bygdesentrum i Uvdal, på Gavlen Fjellhandel øverst i Tessungdalen, Tinn Austbygde, Veggli (merk ruteforslaget går ikke ned til Veggli sentrum), Nore og Rødberg.

    Det er lange strekninger uten mulighet for å kjøpe mat og drikke, så pass på at du har med deg det du trenger å spise og drikke.

  • Ruta går ca. 15 km langs fylkesvei 40. Denne kan være ganske trafikkert særlig på fredager, søndager og i skoleferier.

    Det kan også være noe trafikk i perioder gjennom Tessungdalen og fra Austbygd til Vegglifjell, men her er det mye mindre trafikkert enn på hovedveien gjennom Numedal.

1. etappe

Camp Uvdal til Imingfjell

Imingfjell - Fjellrutas høyeste punkt 1170 moh

Det er ca. 19 km fra Camp Uvdal og opp til Imingfjell Turistheim. Du starter turen med å krysse elva over til Aktivitetsparken på Camp Uvdal for å komme over på Vestsidevegen. Første del av denne etappen går langs Uvdalsåe oppover Uvdal. Trenger du å handle før turen opp til Imingfjell, da kan du sykle på gang- og sykkelveien til Uvdal sentrum og stikke innom Coop Prix. Deretter fortsetter noen hundre meter på fylkesvei 40, før du krysser over til Vestsidevegen på motsatt side av Uvdalsåe.

Etter ca. 5 km kommer du til et T-kryss i Bradsgardlie, her tar du til høyre og sykler noen hundre meter ned mot Uvdalsåe, før du fortsetter til venstre langs Vestsidevegen. Etter ca. 12 kilometer kommer du til Imingfjellvegen, som tar deg omtrent 6 kilometer opp bratte, flotte hårnålssvinger opp til Imingfjell og Imingfjell Turistheim.

Enkelt, friskt og storslått på Imingfjell Turistheim

2. etappe

Imingfjell til Tinn Austbygde

…Imingfjell Turistheim ligger høyt og fritt med vakker utsikt over Sønstevann

Imingfjell Turistheim til Sandviken Camping

Fra Imingfjell Turistheim til Sandviken Camping er det i overkant av 35 km med lett sykling, først en mil på høyfjellet med svak stigning og deretter ned flotte svinger og langs Tessungåe/Austbygdåe til sentrum av Tinn Austbygd. På Imingfjell er det flott høyfjellslandskap med vidstrakt utsikt i alle himmelretninger. Her krysser Store Nordmannsslepa, den eldgamle ferdseslåren mellom vest og øst.

Sykler du turen en fin sommerdag er det mange fine badekulper langs Tessungåe som egner seg utmerket for et avkjølende bad. Er det kaldt i vannet eller for mye vann, da er det likevel fint å slappe av på varme svaberg. Du kan korte ned turen ved å sykle over Luråsgrende eller Øvrebygde mot Vegglifjell, i steden for å ta turen ned til Austbygde. Da går du glipp av en godbit på Austbygde Bakeri.

Badekulper i Tessungåe og Austbygdåe

Elva som går fra Imingfjell til Tinnsjø bytter navn fra Tessungåe til Austbygdåe i Austbygde. Langs hele elva er det flotte, blankskurte svaberg og fine kulper som egner seg godt for et bad.

Bading i Tessungåe ved Å Camp
Bading i Bruhølen i Austbygde
Badstu med utsikt over Tinnsjø på Sandviken Camping ved utløpet av Austbygdåe

Austbygde

Austbygde Bakeri ligger fint til ved Austbygdåe. Her det mye godt å få kjøpt, både varm mat, bakst, smørbrød og kaker. I Austbyde kan du stikke innom Kiwi for å fylle på nistesekken. Det er ingen dagligvarebutikker de neste 50 kilometerne før du kommer til Nore i Numedal. På Sandviken Camping kan du leie hytter og badstu for å myke opp støle muskler.

Nyt livet på Sandviken Camping

3. etappe

Sandviken Camping til Håvardsrud Seterliv

…Sykler du i setersesongen bør du absolutt ta turen innom Håvardsrud Seterliv og smake på rjomegraut og fersk bakst. Her kan du også leie hytter og oppleve det tradisjonsrike seterlivet.

Sandviken Camping til Håvardsrud Seterliv

Fra Sandviken Camping til Håvardsrud Seterliv er det nesten 15 kilometer og 730 høydemeter. Det er jevn stigning og asfaltert vei, nesten hele veien opp til setra på Håvardsrud. På turen opp må du huske å ta pauser og nyte utsikten over Tinnsjø og Gaustatoppen. Håvardsrud Seterliv starter normalt setersesongen rundt St Hans og avslutter i månedsskiftet august/september.

Turen opp til Håvardsrud Seterliv er ikke tegnet inn i kartet, men avkjøringen er markert og det er godt skiltet ved veien.

Lei hytter med nydelig utsikt mot Gaustatoppen hos Håvardsrud Seterliv

4. etappe

Håvardsrud Seterliv til Nore i Numedal

…Ta en pause når du kommer til Nore stavkirke, og nyt de vakre gårdene og stabburene som lener seg over veien langs fjordene i Numedal.

Håvardsrud Seterliv til Nore i Numedal

Fra Håvardsrud Seterliv til Killingskardet på toppen av Vegglifjell er det omlag 10 kilometer med jevn stigning. De føste kilometrene er asfaltert, men så er det grusvei over Vegglifjell, og helt til ned til Kravikfjorden i Nore. Killingskardet er et yndet utfartssted. Her kan du følge rødmerkede DNT-løyper til Imingfjell og Hardangervidda i nord og til Blefjell og Kongsberg i sør.

Fra Killingskardet er det 5 kilometer med nydelig utsikt mot Numedal, før du skal ta til venstre mot Nore. Det er storslått utsikt oppover Numedal i bakkene fra Vegglifjell og ned mot Kravikfjorden. Langs Frygnefjorden er det nydelige, gamle gårder og vakre kulturlandskap. Vakrest av dem alle er kanskje Nore stavkirke. Det er passende å avslutte denne kulturhistorisk etappen med en overnatting i stasjonsmesterboligen på gamle Norefjord stasjon.

Norefjord stasjon

Frognerhagen gård tilbyr overnatting i den gamle stasjonsbygningen på Norefjord stasjon. Stasjonen er nypusset og er en perfekt kombinasjon med dresintur langs banen.

Stasjonen leies ut i sommersesongen.

Her er det overnattingsmuligheter inntil 12 personer.

Her kan du overnatte på Stasjonsmesterens kontor, billettkontoret, venterommet og i stasjonsmessterboligen. Det er et fullt utstyrt felleskjøkken for alle enhetene og nyoppusset dusjhjørne og toalett.

Priser 2024: Leie av hele huset ( inntil 10 sengeplasser) kr. 2500 pr døgn. Leie 1.etasje ( inntil 4 sengeplasser) kr. 1500 pr døgn. Leie av 2. etasje (inntil 6 sengeplasser) kr. 1500 pr døgn. Leie “Venterommet” ( dobbeltrom med eget toalett) kr. 1000 pr døgn

Innsjekk: etter kl. 15.00 Utsjekk: kl. 11.00

Kontakt oss på tlf. 92200291 (Toril) eller post@frognerhagen.no for reservasjon.

Nore stavkirke

Foto: Tormod Fauskrud

Nore stavkirke er en liten perle, en helt unik stavkirke. Kirka ligger vakkert til med utsikt over Frygnefjorden. Den er en midtmastkirke, og undersøkelser av midtmasten viser at masten ble hugd vinteren 1166-1167.

Kirken er fremdeles liten, selv om den er bygd ut flere ganger etter som folketallet økte.

Når du går inn hovedinngangen, under kong Frederik 4 monogram, er det som å gå rett inn i et fargeskrin. Her er alle flater dekorert og når sola skinner må du sette deg ned og nyte det spesielle fargespillet i det brunsorte treverket.

Åpningstider:

Kirken er åpen for publikum alle dager fra midten av juni til midten av august, men det er nydelig å rusle rundt kirken også utenfor åpningstidene.

5. etappe

Norefjord til Rødberg

… ta en svipptur rundt Rødbergdammen for å ta kraftverket Nore I i øyensyn. Kraftverket sto ferdig i 1927, og var den gang det største kraftverket i Nord-Europa.

Norefjord til Rødberg

Den 15 km lange etappen fra Norefjord til Rødberg går nesten i sin helhet på fylkesvei 40. Det betyr at det kan være en del trafikk og høy fart på deler av strekningen, særlig på fredag. Det er en flott å stoppe ved Øktodden mølle etter ca. 5 km og en fin rasteplass nede ved Norefjorden et lite stykke lengre opp mot Rødberg.

I Rødberg sentrum er det et godt utvalg av butikker og mulighet for å overnatte på Rødberg hotell. Når du er i Rødberg bør du teste ut den lokale sjarmøretappen rundt Rødbergdammen, og se nærmere på den majestetiske kraftstasjonen Nore I.

Rødberg er kommunesentret i Nore og Uvdal. Stikk innom Uvdalsbua, de har mye flott håndverk og lokalmat, som egner seg godt som niste og snacks. Kling eller lefsekling (bildet) er obligatorisk på tur i Numedal. Kling lages med fint eller halvgrovt mel av ulike slag, og med uendelige variasjoner på type smør, rømme, om den den er tjukk eller tynn, med smør og sukker eller uten. 

Rødberg

Kling er obligatorisk i Numedal. Det passer til alt. Her servert på servise med motiv fra Uvdal stavkirke

6. etappe

Rødberg til Camp Uvdal

Etter bakkene opp fra Rødberg sentrum krysser du Uvdalåe og stirrer rett ned i Dokkebergjuvet

Rødberg til Camp Uvdal

Fra Rødberg til Camp Uvdal er det i om lag 10 km. De første 2 km går langs fylkesvei 40. Ved Dokkebergjuvet tar du til venstre, krysser elva og følger Vestsidevegen langs Fønnebøfjorden og Uvdalsåe helt til hele veien opp mot Camp Uvdal. Når du kommer til Uvdal Maskinfabrikk, går du gjennom næringsområdet, og så er du tilbake i aktivitetsparken til Camp Uvdal.

Når du er i området bør du absolutt få med deg Uvdal stavkrike og Nore og Uvdal bygdetun. Du kan enten ta svinge innom på vei opp fra Rødberg eller teste ut sykkelturene Kirkebygda rundt, Baklie rundt eller den mye lengre turen Smådøldalen rundt, som alle har stopp innom Uvdal stavkirke og som starter og ender på Camp Uvdal.

Mye moro på Camp Uvdal

Tilbud til syklister i langs fjellruta

Syklistvennlige tilbud på Camp Uvdal

  • Det er løse sykkelstativ utendørs, som står støtt særlig når det er flere sykler parkert. Det er også mulig å parkere sykkelen sikkert i hytter som er dedikert til sykler.

  • Det er mulig å lade batteri til el-sykkel. Ta kontakt med resepsjonen, dersom du ikke bor i egen hytte.

  • Det er mulig å vaske sykkelen ved sanitæranlegget. Det er slange med kaldt vann på utsiden, og bøtter til å hente varmt vann inne på sanitæranlegget.

  • Det er mulig å vaske sykkelen ved sanitæranlegget. Det er slange med kaldt vann på utsiden, og bøtter til å hente varmt vann inne på sanitæranlegget.

  • Friluftsbua på Lampeland leier ut el-sykler i til voksne. Friluftsbua er i Lampeland sentrum. Kommer du i retning fra Kongsberg kan du leie sykler og ta med til Camp Uvdal.

  • Det er mulig å dusje hele døgnet på sanitæranlegget. Ta kontakt med resepsjonen.

  • Camp Uvdal har to frokosttilbud, omelett med salat og brød eller en enkel frokostbuffet. På frokostbufeen kan du smøre niste. Camp Uvdal lager også nistepakker på forespørsel.

    Til lunsj og middag velge mellom 2-3 retter, i tillegg til pizza og hamburgere.

  • Coop Prix ligger ca 2 km fra Camp Uvdal i Uvdal sentrum. Coop Prix har lange åpningstider, og er åpen nesten alle dager hele året.

  • Ta kontakt med resepsjonen, de har enkelt verktøy og sykkelpumpe.

  • Du kan parkere på Camp Uvdal, mens du er på sykkeltur

  • Det går buss i retning Dagali/Geilo og Rødberg/Kongsberg forbi Camp Uvdal 2-3 ganger om dagen (morgen og ettermiddag hele året). Bussjåførene på Numedalsruta sies å være de trivligste i landet. Du kan ta med sykkel på bussen, så fremt det er plass. Det er det som regel.

  • På Camp Uvdal har de en rekke aktivitetstilbud i aktivitetsparken; fotballgolf (9 hull), frisbeegolf (9 hull), padling i Uvdalsåe i området rundt parken, fisking, sykkelløype, radiostyrte biler og båter, bordtennis, volleyball, badminton mm.

Syklistvennlige tilbud på Sandviken Camping

  • Det er mulig å sette syklene inn under tak

  • Det er mulig å lade batteri til el-sykkel. Ta kontakt med resepsjonen

  • På Sandviken Camping har de bilvask med slange, det kan også brukes til sykkel.

  • På sanitæranlegget er det vaskemaskin, tørketrommel og tørkerom. Dersom du ikke bor på campingen må du betale en avgift for bruk av fascilitetene.

  • Det er mulig å bruke sanitæranlegget etter utsjekk eller for besøkende som ikke bor på campingen mot en avgift.

  • Du kan bestille frokost, toas og pizza. Menyen varierer gjennom sesongen.

  • Austbygde bakeri og Kiwi er ca. 1 km fra Sandviken Camping.

  • Ta kontakt med resepsjonen, de har enkelt verktøy og sykkelpumpe.

  • Sandviken Camping er sertifisert miljøfyrtårn.

  • Du kan parkere på Sandviken mens du er på sykkeltur

Kart og høydeprofil Fjellruta

Nedenfor finner du kart over Fjellruta med oversikt over attraksjoner og overnattingssteder langs ruta. Du kan studere ruten nærmere i Footpath.

Opplevelsen blir bedre viss du laster ned Foothpath-appen.

Du også last ned gpx-fil.