Badeplasser og kulper
Finn din perfekte idyll for en avkjølende dukkert.
Røyslandsbergo i Atrå
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst, men mye fart hvis du vil prøve sklia.
Ta turen til Røyslandsbergo, naturens eget badeland med svaberg, naturlige sklier og jettegryter.
Et badested som er så morsomt at mange vil være her flere dager på rad.
Sandviken Camping er bare 10 minutter unna i bil, der kan du overnatte, varme deg i badstu, fiske og nyte livet ved Tinnsjøen.
Eidsåe i Nore
Vanskelighetsgrad: Middels, ikke barnevennlig adkomst.
Badekulpen i Eidsåe er en absolutt en skjult perle. OBS! Kan være stor vannstand ved høst- og vårflom.
Rutebeskrivelse
På nordsiden av bruen over Eidsåe går det en traktorvei. Følg denne i 150-200 meter før du tar ut til venstre (der er det noe berg og man kan se øverste del av fossen). Det er under 5 min å gå opp. Gå forsiktig ned mot badekulpen. “Klatringen” ned til badekulpen avhenger av hvor fotefør du er, det kan være sleipt nedover siste stykket. Badekulpen i Eidsåe er ikke egnet for familier med små barn, og det er lurt å vente til vårflommen har gitt seg.
Adkomst og parkering
Når du kommer nordfra Rødberg følg fv. 40 og ta av inn til Norefjord. Fra Norefjord sentrum tar du Fjordvegen videre sørover. Adkomst sørfra er via Åsly bru (den grønne bruen på venstre side. Ta til høyre etter brua og følg veien retning Norefjord. Parker langs veien ved bruen over Eidsåe.
Badekulper ved Juvfossen på Blefjell
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst.
Vanskelighetsgrad: Enkel.
Lengde: 3 km / 1-1,5 timer tur/retur.
Juvfossen med sitt stupbratte 50 meters frie fall er et uventet og spektakulært syn midt i skogen. Juvet følger åsen flere km hele veien ned til hovedveien. Om sommeren er det fine kulper i toppområdet hvor man kan ta en dukkert, og området innbyr også til en liten rast. På toppen av fossen finner man også “Steget”, en kløft i fjellet hvor man utfordres til å ta steget over. Det er også badekulper ved Juvet og ved Steget, men det kan være lurt å vente til vårflommen har gitt seg.
Adkomst
Turen starter ved Blåberg kafé og dagligvare. Den følger en merket skiløype halvveis rundt vannet Eksund før den går over på en merket sti siste delen frem til elva Juva. Skogsterreng uten store høydeforskjeller.
Ølmøs i Uvdal
Vanskelighetsgrad: Middels til vanskelig adkomst.
Spektakulært juv med foss og “basseng” i ulendt terreng. OBS! Kan være stor vannstand ved høst- og vårflom.
Adkomst og parkering
Ta av fv. 40 ved Uvdal Fjellhandel retning Imingfjell. Ta så første vei til venstre som heter Vestsidevegen (Fv124) og følg den ca. 1,3 km. Parker ved grustaket. Stien starter nederst i grustaket der du går opp en liten “stige”. Skal du til badekulpen ved juvet følg veien videre ca. 200 m lenger opp. Ulendt terreng, kan være utfordrende for noen.
Badedammen i Veggli
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst.
Dype kulper og fine svaberg ved Mykstufoss i Numedalslågen med et støpt basseng for barn.
OBS! Numedalslågen er regulert, og Mykstufoss Kraftverk har inntak lengre opp i elven. Dersom kraftverket av en eller annen grunn stanser, kan det plutselig bli stor vannføring i elva. Dette kan skje når som helst – og vil ikke bli varslet !
Badeplassen har dype kulper og fine svaberg, og det er en egen parkering/rasteplass rett før Mykstufoss bru. I Veggli sentrum er en stor fritidspark med lekeapparater, grill og en liten strand. Her er også Karis glass og keramikk, Veggli Vertshus, bensinstasjon, og Vegglisenteret med stor Extra Veggli, Fjellkompaniet - med alt av friluftustyr og klær og sko, Veggli bakeri og Numedal blomster.
Adkomst og parkering
Ligger 100 m nord for Veggli sentrum langs fv. 40 (retning Rødberg). Kjør over jernbanesporet og ta av ned til høyre før Mykstufoss bru.
Å Camp i Tessungdalen
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst.
Badekulper, svaberg og vedfyrt badekar. Å Camp er en naturlagd fornøyelses- og badepark.
Torsetbekken - Smådølrunden
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst.
Sykler du Smådølrunden passerer du Torsetvann ved FV 40 før du tar av inn Smådøldalen. Før utløpet til Torsetbekken er det en liten sandstrand hvor det er fint å bade.
Torsetbekken er en spennende bekk å bade og svømme i. Vi anbefaler å gå nedenfor fra gangbruen som krysser elven. Vannet er dypere der.
Elvedukkert på Camp Uvdal
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst
Uvdalsåe renner stille og fredelig rett forbi hyttene på Camp Uvdal. Akkurat her er det perfekt å ta et morgenbad for å kickstarte dagen, en avkjølende dukkert på en varm dag eller slappe av etter en aktiv dag med fotball- eller frisbeegolf, volleyball, bordtennis og alle de andre aktivitetene du finner på Camp Uvdal. Det er et ypperlig sted å prøve fiskelykken eller padle kano også.
Blir dere sultne er det pizza å få kjøpt eller is på pinne, i beger eller kjeks.
Badeplasser og rafting i Austbygdåe
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst.
Naturlige badekulper, jettegryter, sklier og badeplasser. Ved lite vann i Austbygdåe mysser det av badeplasser i elven, med flere populære områder for kajakkpadling, bading og dusjing i fossen. De som tør kan også svømme bak fossen inn i små huler.
Den største hølen er Bruhølen i Austbygde sentrum. Her hopper ungdommene fra brua og fra berga rundt. Du har orkesterplass på verandaen på Austbygde bakeri om du vil se på. For nærmere beskrivelse kan du stikke innom bakeriet og spørre Hilde Lurås, hun har dukket seg i de fleste av dem.
Like før Å Camp finner du Bergehølen badeplass og Teppet / Fjellerudsklia badeplass. Flere steder er det satt opp benker og bord for å raste og nyte den flotte utsikten og naturen.
Rutebeskrivelse
500 m fra Austbygd sentrum, rett ved rv. 755 og videre oppover mot Å Camp.
Parker ved Å Camp eller Austbygde sentrum.
Vatnebrynvatnet i Flesberg
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst, tilrettelagt for alle.
Vatnebrynvatnet er et flott område til fot-, sykkel- og padleturer, med tilrettelagt badeplass og en flott stor gapahuk med bål- og grillplasser.
Flesberg Frivilligsentral har opparbeidet området med midler fra Gjensidigestiftelsen til glede for alle. Ulike stier, badeplass for de minste, badetrapp ned i vannet, brygge for å sette ut kano/båt, fiskeplass, en utedo og en stor gapahuk med sittekrakker, bål- og grillplass. Stiene, området og doen er tilrettelagt for rullestolbrukere
Friluftsbua på Lampeland leier ut SUP til turer på Vatnebrynvannet. Flesberg Frivilligsentral låner ut utstyr til å bruke på området, f. eks. kajakker, robåter og kokeutstyr. Her kan du lese mer om hva slags type utstyr. Du kan nå frivilligsentralen på tlf. 97 55 15 47.
Adkomst og parkering
Fra Lampeland kjører du fv. 134 mot Lyngdal, etter ca. 4 km kommer du til Vatnebrynvatnet.
Her er parkeringsplassen for Vatnebrynvatnet friluftsområde (Google Maps).
Persbukta i Jondalen
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst.
Lokalbefolkningens badeperle med flott sandstrand. Vannet er forholdsvis grunt, og blir fort varmt.
Buvannet ble demt opp for å skaffe nok vann til tømmerfløtingen i Jondalselva. Vannet er forholdsvis grunt og blir fort varmt. Du kan leie kanoer hos Søstrene Storaas hotell.
Rutebeskrivelse
Fra parkeringsplassen følger du sti ca. 200 meter ned til Buvannet og Persbukta. I østenden av parkeringen er retningen merket med skilt.
Adkomst og parkering
Fra rv. 37 i Jondalen tar du av ved Søstrene Storaas hotell og følger Bakkenveien ca. 300 meter. Der tar du til høyre etter liten bru og parkerer under høyspentlinjene.
Badevikje Norefjord i Nore
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst, barnevennlig.
Fin liten strand i en stor og lun vik på innsiden av Langodden i Norefjorden. Her står vannet mer stille enn ute i fjorden, og temperaturen blir mer behagelig. Fin grasbakke med benker og bord.
Rutebeskrivelse
Lengre, men enklere rute (750 m): Gå 50 m opp asfaltbakken (bak bensinstasjonen), før du svinger til venstre. Asfalten går over i grusvei og man går parallelt med fv. 40 i 500m. Sving til høyre og følg turstien opp bakken og rundt odden. Badeplassen er 200m lengre framme. Total å gå ca. 750m. / 8min.
Kortere, men brattere rute (130 m): Fra Nore Barnehage går du opp stien merket tursti. På toppen svinger du til venstre ned bakken igjen. Tar ca. 3 min.
Adkomst og parkering
For lengre ruten: Parker ved bensinstasjonen på Norefjord (Google Maps).
For kortere ruten: Sving inn ved bensinstasjonen, kjør opp bakken, fortsett ned bakken. Parker rett forbi Nore barnehage.
Sandvatn i Hovin
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst.
På sommeren minner vanntemperaturen på Sandvatn om bading i Syden. I nordenden av vannet finnes en av regionens flotteste sandstrand, Mogstul.
En tur rundt Sandvatn byr på mange aktiviteter og opplevelser, i et vakkert og spennende natur- og kulturlandskap.
Adkomst og parkering
Sandviken Camping
Vanskelighetsgrad: Enkel adkomst.
Badeplassen på Sandviken er en av Tinnsjøens få strender, med storslagen utsikt over vannet omkranset av høye fjell.
Blir man kald, kan det også friste med å leie saunatønna på Sandviken Camping.
Stranden er familie- og badevennlig. Det ikke langgrunt, så det er lett å legge på svøm. Det anbefales å ha med badesko, da stranden er litt steinete (kan også kjøpes på campingen). Vannet er nokså kalt, men på varme og vindstille dager kan temperaturen passere 20 grader.
Du kan kjøpe fiskekort for Tinnsjøen på Sandviken Camping, og leie kano, kajakk, SUP-brett og robåt.
Adkomst og parkering:
Parker ved Sandviken Camping (Google Maps)
Badestranden ligger i 50-100 m avstand fra campingen.